Projekti: Sääasema

Johdanto

Tässä projektissa hahmotellaan sääasemaa. Sääaseman voi tehdä Arduinolla, mutta tällöin dataa ei saa lähetettyä nettiin ja visualisoitua siellä. Jos teet projektin esimerkiksi Node MCU:lla, on dataa mahdollista käsitellä myös internetissä.

Inspiraatiota voi hakea esimerkiksi alla olevalta videolta.

How to Mechatronics: Arduino Wireless Weather Station Project

Tarvikkeet

OsaKuvaKuvaus
Node MCUMikrokontrolleri, jolla pääsee langattomaan verkkoon.
USB-Micro USB -johtoTietokoneella kirjoitettu ohjelma lähetetään Node MCU:lle USB-johdolla, jonka toisessa päässä on MIcro USB -liitin
Koekytkentälevy
KytkentäjohtojaKytkentöjen tekemiseen koekytkentälevyn kautta.
DC-moottori](/img/global/components/dc_motor.png)    ![Tuulen voimakkuuden mittaamista varten. Voit käyttää myös Maker kitistä löytyvää mustaa vaihteistettua DC-moottoria.
Säätä havainnollistavia antureita. Esim. valo-, lämpötila- tai kosteusanturi.

Mitä ensin?

Jos Node MCU ei ole sinulle vielä tuttu, tutustu siihen tämän teeman harjoituksessa Etäohjattu valokatkaisija.

Tutustu sitten alla linkattuun englanninkielinen tutoriaaliin, jossa opastetaan käyttämään DHT22-kosteussensoria Node MCU:n kanssa. Tutustu siihen, vaikka sinulla ei kosteussensoria olisikaan. Voit soveltaa samoja ohjeita muidenkin sensoreiden käyttämiseen.

Mitä seuraavaksi?

Kun olet saanut Node MCU:n lukemaan dataa yhdestä sensorista, voit alkaa pohtia, mitä muuta voisit sääasemaasi liittää.

Kun pyörität DC-moottoria itse, se toimii generaattorina. Voit mitata pyörittämisestä muodostuvaa virtaa analogisella portilla ja näin rakentaa tuulennopeusmittaria. Lisäohjeita alla olevissa linkeissä.

Tuulennopeussensorin ohella helpompia vaihtoehtoja ovat Maker kitistä löytyvät valo-, lämpötilasensorit. Tutustu näiden sensoreiden käyttöön kurssin Elektroniikkaa ja ohjelmointia Maker kitillä neljännessä luvussa.

Kun säaasemassasi on esim. kaksi kiinnostavaa sensoria, voit alkaa pohtia, miten voisit lähettää sääaseman havainnoimaa dataa nettiin. Tämä onnistuu, jos sinulla on käytössä NodeMCU tai muu wifillinen mikrokontrolleri.

Alla on hyvä tutoriaali Node MCU:sta tulevan datan visualisoinnista Grafana-työkalun avulla. Linkkaa Grafana-kuvaajasi kavereillesi ja vaikka koulun blogiin!

Tutustu myös Ilmatieteenlaitoksen avoimeen dataan (vaatii rekisteröitymisen). Vertaile omia mittauksia laitoksen paikalliseen dataan