Maker-toimintaa Suomessa

Omalla koneella pääsee nettiresurssien ansiosta hyvin vauhtiin luovan ohjelmoinnin ja monenlaisten teknologioiden parissa. Verkkokaupoista on kätevä tilata tarvikkeita, ja harrastajayhteisöt vaihtavat ideoita ja ohjeita keskusteluryhmissä.

Kaikkia maker-projekteissa tarvittavia välineitä ei kuitenkaan ole järkeä omistaa itse. Alla on esimerkkejä siitä, miten erilaiset yhteisöt tarjoavat laitteistoa ja sosiaalista tukea maker-projektien tekemiseen!

Maker Faire

Maker Faire -tapahtumat kokoavat yhteen vuosittain satoja tuhansia maker-kulttuurista kiinnostuneita eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa on järjestetty Espoo Mini Maker Fairea, jossa on tehty tutuksi projekteja aina tulella maalaavista teollisuusroboteista hedelmäveistoksiin. Esityksiä tai työpajoja Maker Fairessa voi vetää kuka tahansa, kunhan projekti on mielenkiintoinen. Maker Faire -tapahtumia on järjestetty eri puolilla Eurooppaa, joten aiheesta kiinnostuneen kannattaa matkoja suunnitellessa pitää silmät auki!

Kuva: Joaquin Aldunaten Arduino-pohjainen rumpukone Espoo Mini Maker Fairessa 2015 (Kuva/ Adam Oszaczky)

Kuva: Joaquin Aldunaten Arduino-pohjainen rumpukone Espoo Mini Maker Fairessa 2015 (Kuva/ Adam Oszaczky)

Hacklabit

Hacklabit tai hackerspacet ovat harrastajien ylläpitämiä tiloja, joissa voi toteuttaa monenlaisia projekteja aina digitaalisesta valmistuksesta ja elektroniikasta metallitöihin. Kuka tahansa voi liittyä hacklabin jäseneksi. Monet hacklabit järjestävät työpajoja ja kursseja niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille. Suomessa on tällä hetkellä 13 hacklabia: Jyväskylässä, Mikkelissä, Porissa, Helsingissä, Kouvolassa, Kuopiossa, Seinäjoella, Tampereella, Oulussa, Joensuussa, Turussa, Vaasassa ja Virroilla.

Lue lisää: http://hacklab.fi/

Kuva: Helsinki Hacklab

Kuva: Helsinki Hacklab

Fablabit

Fab labit (fabrication laboratory) ovat työpajatiloja, jotka tarjoavat välineitä ja tukea digitaaliseen värkkäilyyn esimerkiksi mikrokontrollerien, 3D-mallinnuksen, -tulostuksen ja jyrsinnän sekä laserleikkauksen parissa. Suomen tämänhetkiset fab labit toimivat Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston yhteydessä. Fab labeilla on kaikille avointa toimintaa ja henkilökunta opastaa laitteiden käytössä.

Kuva: Muotoilija, soitinrakentaja Ashkan Shabnavard ja tämän laserleikkurilla valmistama kitara (Aalto Fablab)

Kuva: Muotoilija, soitinrakentaja Ashkan Shabnavard ja tämän laserleikkurilla valmistama kitara (Aalto Fablab)

Kirjastot

Monilla paikkakunnilla myös kirjastoihin on hankittu maker-hommiin sopivaa laitteistoa. Vaikkei ihan laserleikkuria löytyisikään, yllättävän monessa kirjastossa voi käyttää juotoskolvia tai ompelukonetta. Esimerkiksi Lahden, Turun ja Lappeenrannan kirjastoista löytyy 3D-tulostimia, ja makerspace-hankkeita on vireillä mm. Pirkanmaan kirjastoissa.

Pisimmällä kirjastojen makerspace-toiminnassa ollaan Helsingin Kaupunkiverstaalla ja Espoon kirjastojen pajoissa. Katso täältä Pääkaupunkiseudun kirjastojen pajat ja verstaat