Muita maker-työkaluja

Oheinen lista ei tietenkään kata kaikkea mitä maailmasta löytyy - luotamme tässä omaan Mehackit-intuitioomme, ja esittelemme muutamia oppimateriaaleja, ohjelmointiympäristöjä ja työkaluja, joihin tarttuminen on tämän kurssin jälkeen helpompaa ja hauskempaa kuin koskaan!

Muut elektroniikan ja ohjelmoinnin Mehackit-materiaalit

  • Electronics and Programming Basics: Tällä englanninkielisellä kurssilla opetellaan Arduinon perusteita videomateriaaleihin tukeutuen. Mukana on paljon vinkeitä projektiesimerkkejä, joita näistä materiaaleista puuttuu. Projekti-osiossa testataan esimerkiksi kukankastelujärjestelmän rakentamista!
  • Robotiikka tulevaisuudessa: Tällä kurssilla annetaan ideoita mm. Internet of Things -projekteihin ja Arduinon lisäksi muiden mikrokontrollereiden käyttöön. Kurssi sopii hyvin tämän kurssin jatkoksi!

Taiteen ohjelmointi Processingilla

Processing on ilmainen, Java-pohjainen avoimen lähdekoodin alusta, joka on erityisesti mediataiteilijoiden ja visuaalisten suunnittelijoiden suosiossa. Syntaksi muistuttaa varsin paljon Arduinoa, joten se on helppo omaksua. Perusmuotojen ja värien koodaamisen ohella on kätevä kehittää animaatioita ja vuorovaikutteisuutta hiirellä ja näppiksellä.

Lataa Processing: https://processing.org/download/

Tutustu Mehackitin Processing-oppimateriaaleihin:

Live-musiikkiohjelmointi: Sonic Pi

Ruby-kieleen pohjautuva ohjelmointiympäristö Sonic Pi on tarkoitettu musiikin koodaamiseen livenä. Jokainen uusi koodirivi tuottaa välittömästi kuultavia muutoksia äänimaailmassa. Käytössä on syntetisaattoreita, sampleja ja sekvenssereitä, ja Sonic Pi:llä voi seikkailla monissa eri musiikkityyleissä dubstepistä aina grimeen tai vaikka generatiiviseen taidemusiikkiin saakka. Sonic Pi on avointa lähdekoodia ja ilmainen.

Mehackit: Halloween theme with Sonic Pi

Lataa Sonic-pi: https://sonic-pi.net/

Tutustu Mehackitin Sonic Pi -oppimateriaaleihin:

Arduinon isosisko: Raspberry Pi

Raspberry Pi on halpa, pieni ja suorituskykyinen minitietokone, joka muistuttaa vähän Arduinoa. Raspberry Pi:stä voi koota esimerkiksi edullisen mediatietokoneen kotiin, tai sitä voi käyttää Arduinon tapaan elektroniikkaprojekteissa. Tärkein ero Arduinoon on, että Raspberry Pi:ssä on Linux-käyttöjärjestelmä, ja siihen voi kytkeä laitteita kuten USB-näppiksen ja hiiren, kaiuttimet sekä näytön. Myös internetin yhdistäminen Raspberry Pi:hin käy helposti mallista riippuen joko nettikaapelilla tai langattomasti!

Raspberry Pin käyttöönottoon on opastusta Mehackit-kurssilla Robotiikka tulevaisuudessa.

Raspberry Pi
Raspberry Pi Atarin sisällä

Kuva: Vanhan Atari-pelikonsolin sisukset on korvattu Raspberry Pi:llä (lähde: spikesnell.com)

Lisätietoa Raspberry Pi:stä: https://www.raspberrypi.org/

Web-työkalut: Javascript, HTML ja CSS

Javascript, HTML ja CSS ovat web-kehittäjän työkaluja. Javascriptia käytetään vuorovaikutteisuuden toteuttamiseen web-sovelluksissa, ja nykyisin sillä toteutetaan myös palvelinpuolen toiminnallisuuksia. Javascriptille on olemassa mielenkiintoisia kirjastoja, joilla voi myös tehdä kätevästi grafiikkaa ja pelejä.

Hauska ja vaivaton tapa päästä alkuun web-työkalujen kanssa on Codecademy: https://www.codecademy.com/

Codecademyssa voi lisäksi opetella mm. Rubyn, SQL:n ja Pythonin perusteita.

Mobiilisovellukset: MIT App Inventor

MIT App Inventor on selainpohjainen, graafinen ohjelmointiympäristö, jossa voi tehdä helposti Android-sovelluksia - ohjelmointi tapahtuu järjestelemällä komentopalikoita selainikkunassa, ja ohjelmat ladataan mobiililaitteelle MIT AI2 Companion-applikaation avulla.

App Inventorilla voi tavanomaisempien mobiilisovellusten lisäksi tehdä esimerkiksi sovelluksen, jolla Arduino ja Android-laite toimivat vuorovaikutuksessa. Jotta mobiililaitteen ja Arduinon saa kommunikoimaan langattomasti keskenään, Arduinolle tarvitaan bluetooth- tai WiFi-moduuli. On myös olemassa Arduino-yhteensopivia boardeja, joissa on sisäänrakennettu langaton yhteys.

http://appinventor.mit.edu/

Peliohjelmointi: Unity

Unity on hyvin laajalti käytetty ja monipuolinen pelimoottori, jota käytetään 2D- ja 3D-pelien ja -simulaatioiden koodaamiseen. Unity on harrastuskäytössä ilmainen, ja sitä varten on laadittu runsaasti ohjeita ja tutoriaaleja.

https://unity3d.com/

3D-mallinnus

3D-mallinnukseen törmää väistämättä jossain vaiheessa, jos 3D-tulostus, CNC-jyrsimet ja pelisuunnittelu kiinnostavat. Mallinnukseen sopivia ilmaisia työkaluja on lukuisia. Osa niistä on hyvin helposti omaksuttavissa mutta ominaisuuksiltaan rajallisia, mutta myös vaativampaan mallinnukseen on olemassa ilmaisia ratkaisuja.

Ohessa muutamia vinkkejä:

  • TinkerCAD: Selaimessa toimiva aloittelijaystävällinen mallinnusympäristö
  • SketchUp: Koneelle ladattava mallinnusohjelma, jonka ilmainen versio on tarkoitettu harrastuskäyttöön.
  • Blender: monipuolinen työkalu haastavampiinkin projekteihin. Blenderin käyttöön löytyy runsaasti tutoriaaleja.