Monenlaiset kytkimet

Johdanto

Tässä harjoituksessa testataan Maker kitistä löytyviä osia, joita voi käyttää kytkiminä - eli laitteiden asettamiseen päälle ja pois.

Alla olevassa videossa esitellään monenlaisia kytkimiä, joita voi liittää myös Arduinoon. Kohdasta 3:55 eteenpäin puretaan ja analysoidaan kaksi kodinelektroniikan yleistä kytkintä: kaukosäädin ja näppäimistö.

Muista, että kytkimiä eivät ole vain valmiita komponentteja, vaan niitä voi myös kehitellä itse! Näin tehdäänkin tämän luvun myöhemmässä harjoituksessa.

Make: Collin’s Lab: Switches

Tekstitykset

Tarvikkeet

Mehackit boardin (tai Arduinon), USB-johdon, koekytkentälevyn ja johtimien lisäksi tarvitset seuraavat komponentit.

OsaKuvaKuvaus
2 x LEDPidempi jalka (kuvassa mutkallinen eli anodi + -napaan eli Arduinon porttiin. Lyhyempi jalka eli katodi miinus-napaan eli maahan.
Vastus 330 Ω330 ohmin vastusVastus vastustaa sähkövirran kulkua. Vastuksen arvo mitataan ohmeissa (Ω) ja ilmoitetaan komponentissa eri värisinä raitoina (tässä oranssi, oranssi, ruskea ja kulta.
PainonappiMehackit Maker Kitin painonappi on valkoinen, ei ruskea.
Tilt-kytkinTämän kytkimen toimintaperiaate selviää myöhemmin.
Reed-kytkinTämän kytkimen toimintaperiaate selviää myöhemmin. Maker kitistä löytyy joko lasinen tai muovinen (musta) reed-kytkin. Jos sinulla on lasinen versio, niin varo, että et riko haurasta lasia.
MagneettejaTarvitset magneetteja toisen kytkimen käyttämiseen.

Virtapiiri

  • Kytke ledin pidempi jalka porttiin 10 ja lyhyempi jalka 330 ohmin vastuksen kautta maahan.
  • Kytke koekytkentälevylle johto portista 2 ja maasta. Näihin pääset kohta liittämään kytkimiäsi!

Ohjelman tavoite

Harjoituksessa käytetty ohjelma on tuttu jo edellisestä luvusta. Riittää, että Arduino huomaa, kun kytkin sulkee virtapiirin. Kun kytkin on “pohjassa”, led syttyy.

Tarvittavat komennot

  • pinMode(portti, asetus): Käytetään setup-metodin sisällä portin asettamiseksi tiettyyn tilaan. Kytkimet tulee aina asettaa tilaan INPUT_PULLUP.
  • digitalRead(portti) Tällä komennolla voidaan lukea portin tila, jos siihen on kiinnitetty kytkin.
  • If/else: Tällä rakenteella voidaan määrittää, mitä tapahtuu silloin, jos jokin tietty ehto täyttyy.

Ohjelmointi

Tehtävä
Kopioi jo aiemmasta luvusta tuttu koodi ja syötä se Arduinolle. Kokeile napin painamista pohjaan ja varmista, että led syttyy aina tällöin!
void setup() {
  pinMode(2, INPUT_PULLUP);
  pinMode(10, OUTPUT);
}

void loop() {
  if(digitalRead(2) == LOW){
    digitalWrite(10, HIGH);
  }
  else{
    digitalWrite(10, LOW);
  }
}

Kytkimien vaihtaminen

Tehtävä
Vaihda napin paikalle ensin tilt- ja sitten reed-kytkin ja kokeile, miten ne toimivat. Vinkki: toisen kytkimen käyttämiseen saatat tarvita magneetteja.
Tehtävä
Mihin näitä kytkimiä voisi esimerkiksi käyttää? Keksikää kaksi ideaa tulevaa projektianne varten ja esitelkää ne ohjaajallenne. Keksikää myös kaksi esimerkkiä siitä, minkälaisia kytkimiä löytyy luokastanne. Minkälaisiin asioihin kytkimet reagoivat?