Kurssin työkalut

Tarvitset tällä kurssilla Arduino-pohjaisen mikrokontrollerin ja kokelman elektronisia komponentteja. Esimerkiksi Mehackit Maker kit sisältää kurssilla tarvittavat osat. Tarkemman listan tarvittavista komponenteista löydät pdf-muodossa täältä.

Elektroniikkaosien lisäksi tarvitset Arduino-ohjelmointiympäristön Ohjelmointiympäristön asennuksessa opastetaan tässä luvussa kohdassa Asennusohjeet.

Arduino ja Mehackit-board

Minitietokone Arduino on kehitetty vuonna 2005 ja sen eri versioita on tähän mennessä myyty miljoonittain. Arduinoa käytetään muun muassa mediataiteessa, museoissa, maker-projekteissa, teollisuudessa, elektronisten laitteiden prototypoinnissa ja opetuksessa.

arduino_cat_toy

Arduinolla voi ratkoa arkisia ongelmia ja vaikka parantaa tylsistyneen kissan elämänlaatua. Sähköisen kissanleikityslaitteen voisi rakentaa ilman Arduinoakin paristosta, painonapista ja sähkömoottorista. Arduinon etu on kuitenkin se, että sen voi ohjelmoida toimimaan jännittävämmin: fiksu kissa kyllästyy jatkuvasti samalla tavalla toimivaan leluun nopeasti, mutta Arduino-kissanlelun voi määrätä toimimaan arvaamattomasti.

Arduino on avointa teknologiaa, mikä tarkoittaa, että sen suunnitteludokumentit ovat täysin avoimia ja kenen tahansa hyödynnettävissä sekä jatkojalostettavissa. Voisit siis suunnitella oman, Arduinoon pohjautuvan minitietokoneen ja laittaa sen myyntiin! Omia versioita ei vain saa kutsua Arduinoksi.

Myös Mehackitilla on oma, Arduino UNO -malliin perustuva minitietokone, jota kutsutaan nimellä Mehackit-board. Tässä kurssimateriaalissa ei kuitenkaan puhuta Mehackit-boardista vaan Arduinosta: kaikki tehtävät voi aivan hyvin tehdä myös Arduino UNO:lla, eikä Mehackit halua pakottaa ketään käyttämään pelkästään Mehackit-boardia.

mehackit_board_arduino

Arduinosta on olemassa monia eri versioita, minkä lisäksi samaan teknologiaan perustuvia minitietokoneita on julkistettu eri nimillä. Eri mallien ominaisuudet vaihtelevat sen mukaan, mitä niillä on tarkoitus tehdä - esimerkiksi UNO:lla voi tehdä perusprojekteja, Lilypad sopii puettavaan elektroniikkaan, Megassa on eniten portteja kytkentöjä varten, ja Yún sopii esineiden internet (IoT) -sovelluksiin.

arduino_models

Alla on kaksi videota, jossa esitellään Arduinon osia ja toimintoja sekä kurssilla käytettäviä komponentteja. Lisätietoja Arduino UNO:n teknisistä tiedoista löydät tämän linkin takaa:

Arduino: Perusteet


Arduino: Kurssilla käytettäviä komponentteja.