Loppuprojekti

Loppuprojektin aihe on täysin vapaa. Voit käyttää kaikkea oppimaasi, kokeilla uutta ja luoda jotain ihan omaa. Voit myös jatkaa jotain keskeneräistä harjoitustyötäsi ja tehdä siitä loppuprojektisi.

Käytännön asioita

Jos aiheen keksiminen tuntuu vaikealta, tutki esimerkkejä ja muiden tekemiä töitä. Kokeile rohkeasti erilaisia asioita ja kysy vaikka ohjaajalta vinkkiä työsi aiheeksi.

Kannattaa hahmotella paperille, millaisista osista ohjelmasi koostuu, ja mitkä osat niistä ovat kriittisiä ohjelmasi kannalta (esimerkiksi pelin logiikka) ja mitkä “bonusta” joka kannattaa koodata vasta kun ohjelman perusta on kunnossa (pelin äänet, hienommat grafiikat, pistelaskuri…). Pyri pilkkomaan ongelmasi pienemmiksi osaongelmiksi ja ymmärtämään olemassaolevan koodisi toiminnan ennen kuin jatkat sen päälle rakentamista. Etene pienin askelin ja testaa koodisi toimintaa mahdollisimman usein.

Aina kun ohjelma toimii halutulla tavalla, siitä kannattaa ottaa oma varmuuskopionsa (Save as.. ja lisää työsi nimen perään versionumero) vaikka se olisi kuinka kesken. Näin vältyt harmilta, jos vahingossa refaktoroit toimivaa koodia niin että se menee rikki.

Jos haluat palauttaa loppuprojektisi Open Processingiin, ohjeet siihen löytyvät alta.

Onnea matkaan!


Loppuprojektin palautus

Voit palauttaa loppuprojektisi lisäämällä sen OpenProcessing-palveluun. Halutessasi voit koostaa työstäsi videon ja jakaa sen muualla.

Tietyt Processingin toiminnallisuudet, kuten tiedostojen lataaminen, eivät toimi OpenProcessing-palvelussa. Jos työsi ei täysin toimi OpenProcessing-palvelussa, voit luoda videon millä pääset näyttämään työsi toiminnallisuutta.

Videon luominen

Lisää draw-metodin loppuun saveFrame-metodi:

void draw(){
  saveFrame("frames/####.tif");
}

SaveFrame-metodi tallentaa jokaisen framen ohjelman ajamisen aikana projektin frames-kansioon. Aja ohjelmaa 5-10 sekunnin pituinen pätkä. Valitse sitten Tools-valikosta Movie Maker.

Valitse frames-kansio, "Compression: PNG" sekä "Same size as originals":