Kirjastot

Olemme tähän asti käyttäneet Processingissa valmiina olevia metodeja, luoneet omia ja välillä tutkineet myös muiden kirjoittamaa koodia. Nyt opettelemme käyttämään muiden koodaajien kirjoittamia kirjastoja. Ne ovat ikään kuin kokoelma metodeja ja muuta toiminnallisuutta, jotka helpottavat jonkin sille kielelle melko tyypillisen asian tekemistä. Esimerkiksi äänen ja videon käsittely Processing-ympäristössä ovat tällaisia asioita. Ne eivät sisälly tavanomaiseen Processing-ympäristöön, mutta voit ladata kumpaankin Processing Foundationin oman kirjaston tai käyttää jonkun ulkopuolisen tekemää (mahdollisesti laajempaa) kirjastoa.


Videokirjaston asentaminen Processing IDE:llä

Processing IDE:n kautta on mahdollista ladata ja asentaa monia hyödyllisiä kirjastoja. Voit tutkia vaihtoehtoja valitsemalla Sketch-valikosta Import Library > Add Library. Valikosta voit Install-nappia painamalla asentaa työkaluja, kirjastoja tai vaikkapa esimerkkikokoelmia.

Etsi nyt Libraries-listasta Video-niminen kirjasto. Asenna se Install-nappia painamalla.

Processing IDE:n File > Examples-valikosta pitäisi nyt löytyä esimerkkejä Video-kirjaston käytöstä. Mirror-esimerkki havainnollistaa hyvin kirjaston toimintaa. Koska kirjasto on Processing Foundationin kehittämä, löytyy sen Reference-sivu Processing.orgista. Muiden kehittäjien kirjastojen manuaalit löydät valitsemalla Help > Libraries Reference ja haluamasi kirjaston.


Muita Kirjastoja

Alla on muutama mielenkiintoinen kirjasto/kehitysympäristö, jotka vievät Processing-sovellukset aivan uudelle tasolle.

Paljon muita hyviä kirjastoja esimerkiksi pelinkehitykseen (tekoäly, liike, animaatiot) löydät Processing.orgin Libraries-sivulta.


Avoin lähdekoodi

Processing-ympäristö on julkaistu avoimen lähdekoodin lisenssillä. Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi käydä katsomassa sen lähdekoodia, tehdä siihen muutoksia ja julkaista niitä avoimesti. Avoimen lähdekoodin projekteja kehitetään yleensä vapaaehtoisvoimin, ja koska koodi on kaikille avointa, voi kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa tehdä koodiin parannuksia, korjata virheitä ja luoda ohjelmaan uusia ominaisuuksia. Koska Processing-ympäristö on julkaistu avoimen lisenssin alla, myös kaikki sen päälle rakennetut kirjastot ja työkalut ovat avoimen lähdekoodin sovelluksia.

Suljetun lähdekoodin ja omisteisen ohjelmiston käytöstä saatetaan periä maksuja, ja koska lähdekoodi ei ole avointa, saattaa esimerkiksi tietoturva-aukkojen paikkaamisessa kestää kauemmin. Tälläkin kurssilla avoimen lähdekoodin ympäristön käyttö on osittain käytännön kysymys, mutta myös periaatteellinen. Me haluamme, että kaikilla on mahdollisuus oppia ohjelmoimaan ilman että ohjelmointiympäristön lisenssin hinta nousee kynnyskysymykseksi.

Processingin lähdekoodia voit käydä katsomassa GitHubista.