Mehackit toteuttamassa teknologiapäivää Pertunmaan yhtenäiskoulussa!

Joulukuu 20, 2017

Etelä-Savossa Pertunmaan yhtenäiskoulussa järjestettiin 22.11. teknologiapäivä, jota Mehackitilla oli ilo ja kunnia päästä toteuttamaan! Päivää suunniteltiin yhteistyössä koulun kanssa, ja se päätettiin lopulta koostaa kahdesta Sonic Pi -musiikkiohjelmointityöpajasta.

Näin teknologiapäivän taustoja kommentoi Pertunmaan yhtenäiskoulun rehtori Sari Mäkeläinen.

“Aiemmin meillä oli tuotu ohjelmointia osaksi matematiikan opetusta sen jälkeen, kun yksi opettaja osallistui digitutor-koulutukseen. Teknologiapäivän tavoitteena oli saada lähtölaukaus aivan uudenlaiselle ohjelmoinnin opetukselle!”

Työpajojen Mehackit-ohjaajat Anni Schalin ja Anssi Grekula ovat opettaneet musiikin ohjelmointia ennenkin. Miten on, vaikuttaako oma musiikillinen tausta ohjaamiseen?

Anni: Olen ollut lähes koko peruskoulun musiikkiluokalla ja soitin kauan viulua, eli musiikillista taustaa on, mutta yllättävän vähän se vaikuttaa tekemiseen. Työpajoissa keskittytään enemmän kokeiluun ja musiikkitausta auttaa lähinnä silloin, kun oppilaat kysyvät jotain musiikin teoriaan liittyvää.

Entä mikä on tärkeintä, mitä työpajassa voi oppia?

Anssi: Nykyään me ihmiset olemme usein tietokoneen käskytettävänä. Esimerkiksi Facebookin sisältöalgoritmit koukuttavat meidät kännykän ääreen pitemmäksi aikaa kuin haluaisimme. Sonic Pi -työpajassa yläkoululaiset voivat oppia, että tämän valtasuhteen voi kääntää. Teknologia palaa huonon isännän roolista rengin paikalle.

Musiikkia ohjelmoidessa päätyy usein luomaan jotain itselleenkin melko yllättävää. Mikä oli mieleenpainuvin hetki Pertunmaan yhtenäiskoulun työpajoissa?

Anssi: Viimeisen tunnin lopulla ehdimme kuunnella muutaman teoksen. Yhden tytön tekemä monimutkainen pianomelodia kiinnitti koko luokan huomion. Nuoret vaikuttivat innostuvan siitä, mitä Sonic Pi:llä voi tehdä.

Anni: Minunkin on kyllä pakko mainita sama monimutkainen melodia, jonka yksi osallistujista teki. Oli itsekin vaikea uskoa, että kahdessa tunnissa ehti saada jotain sellaista aikaan.

Entä mitä haluaisitte vielä itse tehdä Sonic Pi:lla tulevaisuudessa?

Anni: Opettelin Mehackitin ohjaajakoulutuksessa Arduino-mikrokontrollerin, Processingin ja Sonic Pi:n yhteispeliä, ja haluaisin toteuttaa vähän laajemman projektin käyttäen näitä kaikkia kolmea yhdessä!

Anssi: Olisi hauskaa saada tehtyä Sonic Pi -versio jostain Taylor Swiftin biisistä, koska satun olemaan salainen fani!

Mehackit kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille iloista joulua!

Lataa Sonic-Pi jouluksi täältä: http://sonic-pi.net/
Mehackitin online-materiaalit Sonic Pi:hin: http://sonic-pi.mehackit.org/

Alla on vielä nähtävillä tämän syksyn Sonic Pi -kiertueen keikat. Lisää on luvassa taas ensi vuonna 🙂