02.13.2017 — by Heini Karppinen

Kuppi teetä ja valinnaisainevalintoja

In Categories: Suomeksi

Oli kirkas helmikuinen pakkaspäivä, kun saimme toimistollemme vieraaksi Sofie Lindbladin, joka käy Helsingissä 7. luokkaa. Sofiella oli edessä koulun valinnaisainevalinnat, ja häntä kiinnosti tutustua ohjelmointiin ennen päätösten tekemistä. Keitimme teetä ja rupattelimme luovasta teknologiasta Sannan, Henrietan ja Heinin kanssa. ”Odotin erilaista toimistoa, mutta tämä onkin tosi kodikas!”

”Teknologiaa voi opettaa ja oppia hirveän monella tavalla. Tärkeintä on löytää se oma juttu, mitä on kivaa rakentaa tai tehdä. Jokainen opettaja myös opettaa esim. koodausta hieman eri tavoilla.” Sanna, Henrietta ja Heini kertoivat omista taustoistaan. Yksi sanoi aiemmin lähes vältelleensä tietokoneita ja toinen oli nuorempana kokenut teknologiamaailman itselleen vieraana, kunnes löysi jotain itselleen tärkeää. 

Sofielle oli kuitenkin kertynyt jo kokemusta ohjelmoinnista aiemmassa koulussa. ”Mä oon vähän koodannut Scratchillä, mutta en mä kauheasti innostunut siitä silloin.”

Kosketus teknologiaan mobiilipalveluista 

Keskustelumme siirtyi nettipalveluihin, ja Sofie kertoi kirjoittaneensa itsekin koulussa blogia, jota ei tosin vielä ole julkaissut. ”Mun lempisovellus on kyllä Instagram, koska kaikki mun kaverit on siellä ja mä saan sieltä tosi paljon inspiraatiota kaikkiin juttuihin. Palveluna se on tosi edistynyt: sen käytettävyyteen on panostettu paljon, siellä on helppoa etsiä ihmisiä, ne löytyvät helposti ja kaikki toiminnot näkyvät selkeästi.” 

Käytettävyys on Sofielle tärkeä kriteeri palvelun käyttämiselle. ”Koska näitä käyttää tosi iso joukko ihmisiä, on käytettävyyden miettiminen tärkeää." 

Luovan teknologian kokeiluja: leluhakkerointia ja musaa       

Päädyimme testailemaan muutamaa käyttämäämme luovaa teknologiaa. Ensin tutustuimme leluhakkerointiin Micro:bitillä, joka on opetuksellinen ja luovuuteen inspiroiva työkalu. Koodasimme myös muutaman rivin verran biisejä Sonic Pi:lla, joka on opetuksellinen ohjelmointiympäristö, joka yhdistää tekstipohjaisen koodauksen ja elektronisen musiikin tuottamisen. ”Kotona voit jatkaa biisintekoa Sonic Pi:lla!”

”Onko se tosi tarkkaa, että kirjoittaa kaiken oikein?” muistelee Sofie aiempia kokemuksiaan. ”Onhan se aika tarkkaa, mutta tässä Sonic Pi:ssa on tällainen ominaisuus, joka kertoo, missä virhe on. Korjaaminen on helppoa ohjeiden kanssa! Muiden tekemiä valmiita pätkiä voi myös aina kopioida ja yhdistellä.” 

Valinnaiskurssit valitaan seiskalla kahdeksi vuodeksi eteenpäin      

Sofien mielestä valinnaiskurssivaihtoehtoja on koulussa hyvin tarjolla, ja todellinen haaste onkin siinä, että niitä saa valita aika vähän. ”Mä haluaisin ehkä valita niitä enemmän, ja se vähän ehkä pelottaa, että ne on ne mun aineet sitten 8. ja 9. luokalla. Haluaisin valita oikein.” 

Kannustamme Sofieta rohkeasti kokeilemaan uutta. Aina voi myöhemmin elämässä muuttaa suuntaa ja tehdä uusia valintoja. ”Mä olen suunnitellut valita ranskan, kuvataiteen ja yrittäjyyden. Yrittäjyydessä saa luoda oman yrityksen, ja saan valita haluanko vaikka perustaa pienen kahvilan, tehdä huppareita tai kasseja, ja jos sitten menee hyvin, tienaa itselleen rahaa. Siellä tehdään kaikkea muutakin, opitaan yrityksistä ja sellaista.”

Emme halua kysyä, mikä Sofiesta tulee isona, koska emme taida oikein tietää sitä vielä itsekään. Meitä kiinnostaa ennemminkin, mitä hän kokee omina vahvuuksinaan. ”Mun vahvuudet on, että mietin aina positiivisesti, haluan oppia uusia juttuja ja olen aika sosiaalinen tyyppi. Koulussa osaan puhua luokan edessä.” Monia asioita voi elämässään oppia, kun niin päättää.

Teknologiaprojekteissa luovuus rajana

Palaamme lopussa vielä siihen, mitä teknologiaa hyödyntäen olisi kivaa rakennella. ”Mä haluaisin tehdä sellaisen sovelluksen, missä saa ilmaista itseään ja inspiroitua muista. Vähän kuin Instagram mutta saa kertoa omat tunteensa. Se voisi olla sellainen, että siellä ollaan jollain ’nickillä’. Hyötynä olisi se, että saisin olla mun omassa maailmassani. Siellä oppisi myös tuntemaan uusia ihmisiä, jotka tykkäisi esim. samoista kuvista ja löytäisi meitä yhdistäviä asioita, minkä seurauksena voisi sitten jatkaa juttelua yksityisesti.”                   

”Oli myös tosi kiva nähdä, miten erilaisia juttuja voikaan rakentaa esim. Micro:bitillä tai Sonic Pi:lla koodaten: saada jonkun robotin kävelemään, tehdä musiikkia tai jopa ihmiselle uuden jalan! Kyllä mä haluaisin tehdä lisää tätä. Luulin, että se oli paljon vaikeampaa, mutta aika helposti sainkin jo jotain tehtyä!”

Kiitos vierailustasi, Sofie!


p.s. Kaksi päivää vierailun jälkeen saimme alla olevan viestin:

”Tosi kiva kun sain tulla toimistollenne tutustumaan! Palautin valinnaisainepaperin kouluun perjantaina 10.2, valitsin mukaan myös koodauksen! Liimasin tarranne tietokoneeni kannelle! Toivottavasti vielä nähdään ❤ T: Sofie”