05.10.2017 — by Reetta Heiskanen

Hur kan man lära ut programmering på gymnasienivä?

In Categories: Educator

Nyfiken på hur du kan komma igång med att lära ut programmering på gymnasienivå? Så här gjorde vi på Viktor Rydberg Gymnasium (VRG) i Stockholm. 

Det var första gången en kurs i programmering hölls på VRG och det blev möjligt genom ett samarbete mellan Mehackit och skolorna. Här berättar vår instruktör Hanna Thenór Årström mer om sina erfarenheter från VRG.
“Mehackit har hållit programmeringskurser på över 60 gymnasieskolor i Finland, men det här var första gången i Sverige, och det var jag som fått jobbet att instruera eleverna. 20 elever från Naturvetenskapliga, Estetiska och Ekonomiprogrammen på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan och Jarlaplan hade valt Programmering 1 som tillvalskurs under läsåret 2016-17.

Inför första lektionen var jag faktiskt riktigt nervös - 20 elever som förväntade sig något nytt och spännande, skulle jag kunna leverera?

Hösten ägnades åt visuell programmering med Processing, ett animeringsverktyg för konstnärer och designers. Elever som aldrig förr skrivit en rad kod utvecklades till att kunna koda spel och interaktiva program. Andra elever med tidigare erfarenhet fick djupare kunskap och förståelse för programmeringsspråkets uppbyggnad och möjligheter.

Det var spännande att ha en grupp med blandade erfarenheter, och i slutet av terminen presenterade de sina animeringar för varandra.

På våren bytte vi fokus och började med hårdvaruprogrammering och robotik med Arduino, något eleverna sett fram emot mycket. Med hjälp av Mehackits läroplattform lärde sig eleverna att koppla sensorer och motorer till minidatorn Arduino och koda den från sina datorer, för att styra olika robotar.

Elevernas växande intresse har varit drivkraften för mig att fortsätta hitta sätt att inspirera dom till vad som är möjligt i framtiden. Det har varit speciellt intressant att se elever som inte går ett teknikprogram inse vilka möjligheter som finns i programmering och teknik.

Många elever uttryckte, att oavsett vad de jobbade med i framtiden, skulle den fördjupade förståelsen för dessa saker komma till hjälp. Den 17 maj presenterar eleverna sina slutprojekt i Arduino och vi kommer få se allt från ritande robotarmar till fordon som undviker hinder eller plockar upp föremål från golvet.

Det har varit helt fantastiskt att se eleverna utvecklas så mycket på bara ett år. Jag hoppas att fler skolor kommer ta tillvara på den möjligheten i framtiden.”

Vill du höra mera om Mehackit verksamhet i skolorna? Skicka oss e-mail contact@mehackit.org och läs mera www.mehackit.org/schools