08.18.2017 — by Reetta Heiskanen

Teacher training for 56 teachers from Saudi-Arabia

In Categories:


We were truly excited to start the autumn term with a teacher workshop, held at the University of Helsinki. The attendees were teachers from different schools and cities in Saudi-Arabia. Mehackit instructed them into the creative use of code in the classroom. 


So, what did we exactly do in the workshop?

1) Visual Programming with Processing

The open-source tool, Processing is an exciting way to learn programming through visuals and art.

Since 2001, Processing has promoted software literacy within the visual arts and visual literacy within technology. Tens of thousands of students, artists, designers and hobbyists use Processing for learning and prototyping. Mehackit has been using this tool since 2015 and we have developed our own Processing-workshop materials which you can find at http://processing.mehackit.org/.

Check out the tool at www.processing.org.

2) How did we proceed with the teachers?

To begin with, we first got familiar with computer art and how visual artists use the Processing-tool in their work.

We then created static compositions with Processing, drawing inspiration from geometric abstraction and optical art. We explored generative art and used randomness to animate the compositions


3) Final touch 

In the end of the workshop, we held an exhibition and shared the different projects and insights created during the workshop.

Feedback:

“I liked the workshop because it encouraged me to use my own taste and mind and to think with all levels of my brain.” - Teacher

Thank you University of Helsinki!

Interested about creative technologies and the Mehackit teacher workshop concept? Contact Heini Karppinen for more info, heini@mehackit.org


08.10.2017 — by Sanna

Huomio Lahti - etsimme Mehackit-kurssiohjaajia!

In Categories: Educator Suomeksi

Oletko kiinnostunut teknologian maailmasta, haluatko auttaa nuoria saamaan ensikosketuksen koodailuun ja maker-kulttuuriin? Sinustako Mehackit-ohjaaja lukiokurssille?

Haemme nyt teknologia-alan korkeakouluopiskelijoita vetämään Mehackitin luovan teknologian kursseja Lahden seudun lukioissa lukuvuonna 2017-18! Kurssejamme on järjestetty jo 65 lukiossa ympäri Suomen.

Mehackit kouluttaa ohjaajan kurssin sisältöihin ja oppimateriaalien käyttöön, ja ohjaaja käy sovituissa lukioissa ohjaamassa seitsemän viikon kurssin (3 x 75min viikossa). Tuntikorvaus kattaa koulutuksen, ohjatut tunnit sekä valmisteluaikaa. Työ sopii hyvin myös opintojensa alkuvaiheessa olevalle.

Kursseja on kolmenlaisia:

 • Elektroniikka ja ohjelmointi Arduinolla: Kurssilla tutustutaan elektroniikkaan ja ohjelmoinnin alkeisiin rakentamalla erilaisia vimpaimia Arduino-alustalla.
 • Kuvataide ja ohjelmointi Processingilla: Kurssilla tutustutaan ohjelmoinnin alkeisiin tekemällä grafiikkaa ja animaatioita Processing-ohjelmointiympäristössä
 • Musiikkiohjelmointi Sonic Pi:llä: Tutustutaan elektroniseen musiikkiin ja live-koodaukseen Sonic Pi -ohjelmointikielen avulla.

Mitä odotamme Mehackit-ohjaajalta:

 • Ohjelmointitaitoja ja halua oppia lisää (kurssien ohjelmointialustojen ei tarvitse olla entuudestaan tuttuja!)
 • Kiinnostusta 15-18-vuotiaiden ohjaamiseen
 • Innostunutta ja luovaa asennetta ohjelmointiin ja teknologiaan
 • Taitoa selittää ohjelmoinnin peruskäsitteitä ymmärrettävällä ja hauskalla tavalla

Kiinnostuitko? 
Lähetä vapaamuotoinen hakemus ja cv: jobs@mehackit.org

Kysy lisää: Sanna Reponen / sanna@mehackit.org06.27.2017 — by Reetta Heiskanen

Mehackit's music programming workshop is now certified for its educational quality

In Categories: Educator Sonic Pi

Products with Kokoa Education Standard certificate are guaranteed to represent high educational value and robust pedagogical design.
The Music Programming Workshop by Mehackit teaches youth creative programming and music production. The course includes materials for using open source music programming tool Sonic Pi.

The materials can be found here: www.sonic-pi.mehackit.org

We are truly excited to get this educational acknowledgement from Kokoa Agency. In the core of Mehackit lies the will to provide technology and helpful tools more equally to a wider audience.

All certified products are analysed with Kokoa expert evaluation method, which is designed to evaluate product’s educational quality and learning engagement.

According to Kokoa, the Music Programming workshop by Mehackit “gives an interesting, low threshold introduction to programming and computational thinking. During the course the students are actively solving problems and being creative. They can work alone or collaborate on a project.”

The programming language of Sonic Pi is based on Ruby. The program provides an easy syntax for the beginners and a lot of tutorials and documentation, which makes it suitable as a first introduction to programming.

Mehackit also provides instructors who teach the workshops.

The broad music sample library of Sonic Pi allows the students to approach the course from their own areas of interest. 

The workshop received best scores on all the aspects of the evaluation: subject area, life & career, learning & innovation and information & technology. 

Read more on the Kokoa website!
06.26.2017 — by Reetta Heiskanen

Mehackit x Samsung: educating the next generations

In Categories: Educator

The co-operation between Mehackit and Samsung started in November 2014. The base of the partnership is a mutual interest regarding how important it is to educate the future generations with necessary technology skills.

At Slush 2014, Mehackit Founder Henrietta Kekäläinen announced a multi-year collaboration with the technology company Samsung. It has been an unbelievable ride ever since, building technology education to over 70 high schools in the Nordics, educating over 3000 youth and 200 teachers at schools and events. 

The Mehackit school course format gives a fun, hands-on introduction to creative technologies for high school students. Currently Mehackit is running two different courses at high schools: Electronics with Arduino and Visual Programming with Processing. On top of that, we organize music programming workshops in secondary schools and different technology events.

Highlights of our trip with Samsung 

First pilot course in SYK High School in HelsinkiThe first Mehackit pilot started in SYK High School in December 2014. 20 high school students gained skills in robotics and programming and were able to build their very first, big and exciting technology projects. With the feedback and confidence that we gained from the course, we were able to start organizing teacher workshops and new school courses in the city of Tampere. The expansion of the Mehackit school course format became reality!

50 schools on boardThis was an exciting milestone when we succeeded in bringing the Mehackit school course format to 50 Finnish high schools. The northern-most location for the Mehackit course became the city of Tornio, more than 700 km up north from Helsinki.

Samsung Developer Conference in San FranciscoIn April 2016, we organized music programming workshops at the Samsung Developer Conference in San Francisco. The Samsung crowd seemed to enjoy the beats and we learned new, inspiring things about our global partner. 
Working with one of the largest technology companies in the world is an opportunity to get insights in global innovations and working with leading experts in the field.

Expansion to Sweden
The first Mehackit school course started in Viktor Rydberg Gymnasium, Stockholm in September 2016. We were super excited to welcome our first Swedish instructor, Hanna Årström on board. Hanna guided both Arduino and Processing-courses in VRG during 2016-2017.


What are the next steps?

Now we have reached the point, where even more schools are joining in for the next school year of 2017-2018. We are looking forward to welcome new high schools and cities and bring phenomena based programming to an even larger audience. During 2016-2017 we have done workshops in England, Russia, Norway, the U.S. & South-Africa in addition to Finland and Sweden. On top of that, the Codebus Africa project has brought our materials to nine other African countries. 

Learning tech skills shouldn’t be the priviledge of a certain group of people. Tech belongs to everyone and we want to give the youth the opportunity to build technology themselves and get inspired by the adventurous process. Working with Samsung has enabled our growth and impact and we couldn’t be happier about such a great partner.

Interested about the mission of Mehackit? Contact us at hello@mehackit.org for more information!


06.15.2017 — by Sanna Reponen

Autoalan opiskelijat hakkeroivat Morris Minin

In Categories: Educator Suomeksi

Mehackit pääsi vetämään ensimmäistä kertaa Arduino-sisältöjä ammatillisella puolella - mitä saatiinkaan aikaiseksi Stadin Ammattiopiston autoalan opiskelijoiden kanssa?
Lähtökohdat kurssille olivat aivan mahtavat, sillä Stadin Ammattiopistosta löytyvät niin tilat kuin työvälineet haastavienkin projektien toteuttamiseen. Koululla on myös autoja! Tämän lisäksi opiskelijoiden kädentaidot ovat priimaa. 

Kurssin ainoa reunaehto oli aika - kuinka käydä läpi Arduinon ja ohjelmoinnin perusteet sekä tehdä eeppinen hakkerointi oikealle autolle parinkymmenen opetustunnin aikana?

Mukana opiskelemassa oli kaksi Stadin AO:n opettajaa: Petri Hanski opettaa autoalan ammattiopintoja ja Reetta Montonen toimii fysiikan, matematiikan ja kemian opettajana. Petri ja Reetta saivat opinnoista runsain mitoin uusia ideoita sekä valmiuksia vetää vastaavia sisältöjä jatkossa. Myös opiskelijoiden palaute kannusti: moni koki oppineensa ja innostuneensa ohjelmoitavan elektroniikan mahdollisuuksista, ja opetusta aiheesta toivottiin lisää.

Hommat aloitettiin miniprojektilla: Arduinoon, ohjelmointiympäristöön, antureihin ja kytkentöjen tekemiseen päästiin kätevästi käsiksi hakkeroimalla pehmoleluja. Aku Ankka, suursmurffi, haisunäädät ja muut metsän huono-onniset vipeltäjät saivat ryhtiliikettä servomoottoreista.


Opintojakson aikana toteutettiin myös reaktionopeuspeli, tutkittiin antureiden ja kytkimien toimintaa sekä tehtiin liikkuva pienoisrobotti. Kaikkia upeita ideoita ei ole näppärää kokeilla heti oikealla autolla, joten pienoisrobotteja voi käyttää auton anturiteknologian mallintamiseen. Piezo-kaiuttimen ja etäisyysanturin avulla voi tehdä peruutustutkan, ja esteitä väistelevien ja merkittyä reittiä seuraavien robottien avulla päästään pohtimaan robottiautojen toimintaa.

Loppuprojektimme oli ihka-aidon Morris Minin häkkääminen. Auton releisiin päästiin käsiksi Mehackitin Maker Kitin omilla komponenteilla - lisäksi tarvittiin vain ulkoinen 12V jännitelähde, josta saatiin riittävästi potkua releiden kytkemiseen päälle ja pois. Kytkimenä toimivat transistorit. Nuoret ohjelmoivat mm. ääneen reagoivat ajovalot, varoitusvalojärjestelmän liian lähellä ajavien varalta sekä testiohjelman, jolla sai vuoronperään sytytettyä kaikki valot. Loppukevennyksenä kokeiltiin ohjelmaa, joka vilkutti valoja Daruden Sandstormin tahtiin - äänianturi on aika kätevä tähän tarkoitukseen!

Stadin AO:lla palataan Arduinon pariin syyslukukaudella - kenties jo tuolloin päästään kehittelemään automaattisesti kuljettajan pituuden mukaan asettuvia sivupeilejä tai säätelemään välijäähdyttimen vesiruiskutusta sisääntuloilman lämpötilan mukaan! 
06.09.2017 — by Reetta Heiskanen

Annin tarina: Mehackit-kurssin jälkeen teknilliseen korkeakouluun

In Categories: Educator Suomeksi


Anni Schalin, 20, tutustui luoviin teknologioihin ensimmäistä kertaa 18-vuotiaana Mehackitin kurssilla Helsingin Suomalaisessa Yhteiskoulussa. Kyseisellä kurssilla Anni myös rakensi ensimmäiset robotiikkaan liittyvät projektinsa. Nyt, kaksi vuotta myöhemmin Anni opiskelee Aalto-yliopistossa ja - tattadaa - ohjaa Mehackitin lukiokurssia espoolaisessa lukiossa!


Päädyimme juttelemaan Annin kanssa teknologian mahdollisuuksista, oman reitin löytämisestä ja tulevaisuuden haaveista. 


Moi Anni! Vedit keväällä Mehackitin luovan teknologian kurssia Etelä-Tapiolan lukiossa Espoossa. Miltä kurssin ohjaaminen tuntui?

Ohjaaminen tuntui mielekkäältä, mutta haastavalta; osa kurssin opiskelijoista pääsi todella pitkälle robotiikan ja ohjelmoinnin kanssa ja kysymykset minulle ohjaajana olivat sen mukaisia...  Toisaalta aika kului tuntien aikana kuin siivillä ja hauskaa oli!

Oikeastaan tutustuit Mehackitiin ensimmäisen kerran jo talvella 2015 omassa lukiossasi, kun Mehackit järjesti luovan teknologian pilottikurssin SYK:issä. Olitko ennen tuota kurssia rakentanut mitään teknologiaan liittyvää?

Olin koodannut ihan vähän erään kesätyön yhteydessä, mutta Arduino ja muut kurssilla käytetyt alustat olivat minulle uusia.

Mikä robottien rakentelussa tuntui silloin erityisen hauskalta?

Pidin siitä, kuinka konkreettinen robotti on. Usein koodatessa, varsinkin alkuvaihessa on hankalaa saada todella näkyviä tuloksia nopeasti aikaan (tai saa, jos käyttää oikeita työkaluja, mutta silloin en käyttänyt). Robottien kanssa oman käden jäljen näkee nopeasti. 

Hait lukion jälkeen Aalto-yliopistoon opiskelemaan. Mitä opiskelet tällä hetkellä?

Opiskelen informaatioverkostoja Aallon perustieteiden korkeakoulussa. Pääaineeni yhdistää tietotekniikkaa, taloutta ja ihmistä, ja meiltä valmistutaan hyvinkin erilaisiin työtehtäviin.

Tuntuiko opiskelupaikan valinta heti selvältä?

Kyllä ja ei. Olen kiinnostunut hyvin laajasti erilaisia asioista, ja olen yläasteen ja lukion aikana halunnut aina lääkäristä lastentarhanopettajaan asti, ja vasta lukion tokalla tekniset alat rupesivat kiinnostamaan. Sen jälkeen informaatioverkostot tuntui aika nopeasti hyvältä vaihtoehdolta, mutta ei vieläkään varmalta - myös teknisemmät alat kuten tietotekniikka ja automaatio- ja systeemitekniikka kiinnostavat.

Oikeastaan minulle ei ole vieläkään selvää, mihin lopulta päädyn, ja olenkin harkinnut esimerkiksi kasvatustieteitä tekniikan lisäksi.

Miksi nuorten kannattaa sinun mielestäsi tutustua teknologiaan rakentamisen ja ilmaisun välineenä?

Oikeastaan teknologia on itseilmaisun väline, siinä missä musiikki tai kuvataidekin. Tällaisista välineistä on suurta hyötyä niin hauskanpidon kuin ihan elämänkin kannalta. Ikinä ei voi tietää, mikä opittu taito lopulta palkitsee, mutta kannattaa olla utelias. 

Mikä erilaisissa teknologioissa kiehtoo sinua tällä hetkellä kaikista eniten?

Tällä hetkellä olen hyvin kiinnostunut siitä, miten teknologiaa voisi hyödyntää opetuksessa tai muussa kasvatustyössä, ja millä keinoilla muun muassa koodausta kannattaa opettaa eri-ikäisille ihmisille. 

Kiitos Anni! <3 Mahtavaa, että päädyit Mehackitin lukiokurssilta vielä meille töihin. Tsemppiä maailman muuttamiseen!

Lukiolainen, haluaisitko Mehackit-kurssin myös omaan lukioosi? Vinkkaa koulunne opinto-ohjaajaa lähettämään s-postia osoitteeseen hello@mehackit.org tai ole vaikka itse yhteydessä! Mehackit lukiokursseja on ollut valittavana jo yli 60:ssä lukiossa ympäri Suomen. 
05.10.2017 — by Reetta Heiskanen

Hur kan man lära ut programmering på gymnasienivä?

In Categories: Educator

Nyfiken på hur du kan komma igång med att lära ut programmering på gymnasienivå? Så här gjorde vi på Viktor Rydberg Gymnasium (VRG) i Stockholm. 

Det var första gången en kurs i programmering hölls på VRG och det blev möjligt genom ett samarbete mellan Mehackit och skolorna. Här berättar vår instruktör Hanna Thenór Årström mer om sina erfarenheter från VRG.
“Mehackit har hållit programmeringskurser på över 60 gymnasieskolor i Finland, men det här var första gången i Sverige, och det var jag som fått jobbet att instruera eleverna. 20 elever från Naturvetenskapliga, Estetiska och Ekonomiprogrammen på Viktor Rydberg Gymnasium Odenplan och Jarlaplan hade valt Programmering 1 som tillvalskurs under läsåret 2016-17.

Inför första lektionen var jag faktiskt riktigt nervös - 20 elever som förväntade sig något nytt och spännande, skulle jag kunna leverera?

Hösten ägnades åt visuell programmering med Processing, ett animeringsverktyg för konstnärer och designers. Elever som aldrig förr skrivit en rad kod utvecklades till att kunna koda spel och interaktiva program. Andra elever med tidigare erfarenhet fick djupare kunskap och förståelse för programmeringsspråkets uppbyggnad och möjligheter.

Det var spännande att ha en grupp med blandade erfarenheter, och i slutet av terminen presenterade de sina animeringar för varandra.

På våren bytte vi fokus och började med hårdvaruprogrammering och robotik med Arduino, något eleverna sett fram emot mycket. Med hjälp av Mehackits läroplattform lärde sig eleverna att koppla sensorer och motorer till minidatorn Arduino och koda den från sina datorer, för att styra olika robotar.

Elevernas växande intresse har varit drivkraften för mig att fortsätta hitta sätt att inspirera dom till vad som är möjligt i framtiden. Det har varit speciellt intressant att se elever som inte går ett teknikprogram inse vilka möjligheter som finns i programmering och teknik.

Många elever uttryckte, att oavsett vad de jobbade med i framtiden, skulle den fördjupade förståelsen för dessa saker komma till hjälp. Den 17 maj presenterar eleverna sina slutprojekt i Arduino och vi kommer få se allt från ritande robotarmar till fordon som undviker hinder eller plockar upp föremål från golvet.

Det har varit helt fantastiskt att se eleverna utvecklas så mycket på bara ett år. Jag hoppas att fler skolor kommer ta tillvara på den möjligheten i framtiden.”

Vill du höra mera om Mehackit verksamhet i skolorna? Skicka oss e-mail contact@mehackit.org och läs mera www.mehackit.org/schools 


04.28.2017 — by Reetta Heiskanen

Sweden, we are looking for a programming instructor!

In Categories: Educator In English

Are you interested in educating the youth with technology skills? Would you like to be part of the Mehackit family?
Mehackit organizes programming and robotics courses in high schools in the Nordics. Our courses have given young students in over 50 towns and cities in the Nordics and UK the chance to experience coding through art, music and hardware. Our enthusiastic instructors, the beginner-friendly content and the online platform help build (technological) self-confidence.

We are now looking for a new programming instructor to guide our course and possible teacher trainings in Swedish high schools, especially in Stockholm and Gothenburg area. 

Mehackit trains its instructors for the Mehackit material and content of the course. After the training, the instructor (you?) will hold the course in a high school that has been scheduled in advance. Our vision is to equip the next generation with creative technology skills in a democratic way and wider reach than ever before in history.

What do we expect from Mehackit instructors?

 • Skills and interest in programming (basic knowledge in programming, university course completed/MOOC)
 • Interest in pedagogy and working with 15-18 year olds 
 • A creative mindset when it comes to technology
 • Fluent skills in Swedish and good English skills 
 • The ability to describe central concepts of programming in a fun way

If you're interested, apply by emailing a free application to jobs@mehackit.org. We can't wait to hear from you!

What: Half-time Mehackit instructor, Stockholm area, paid
When: Autumn term 2017
How to apply?: Send us an application now and become part of the stellar Mehackit-team <3

"It has been so great to see the students evolve both in programming and creativity. I have learned a lot about pedagogy and the value of creativity on technology education." -Hanna Årström, Mehackit Instructor

"The Mehackit course has been fantastic and a great experience for our students at Viktor Rydberg Gymnasium. They gained some insight to their own understanding about the digital world and programming. They were even able to apply their own interests to the technology projects they built." - John Di Maria, Assistant Principal, Viktor Rydberg Gymnasium

03.23.2017 — by Reetta Heiskanen

Elisa x Mehackit: ohjelmointiopetusta äideille ja tyttärille

In Categories: Sonic Pi SuomeksiMahtavia uutisia äidit ja tyttäret tai vaikka tädit ja mummit! Me Mehackitillä haluamme kannustaa kaikkia tarttumaan rohkeasti teknologiaa sarvista kiinni ja nyt olemme yhdistäneet voimamme Elisan kanssa. 

Elisa ja Mehackit järjestävät Elisan Kulmassa 1.-2.4 kolme musiikkiohjelmoinnin työpajaa. 

Ilmoittaudu mukaan oheisista linkeistä:


1. Työpaja - Lauantai 1.4 klo 10-13

2. Työpaja - Lauantai 1.4 klo 15-18

3. Työpaja - Sunnuntai 2.4 klo 10-13


Työpajat ovat maksuttomia ja täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Kullekin kurssille mahtuu 10 paria. Osallistujien alaikäraja on 13 vuotta.

Mukana kannattaa olla vähintään yksi yhteinen läppäri per osallistujapari, mutta mielellään molemmille omat. Läppärin merkillä ei ole väliä. Mukaan voi tuoda myös omat kuulokkeet. Kaikki muut tarvittavat ohjelmat jaetaan osallistujille ennen kurssin alkua ja sen aikana. Työpajoissa hyödynnetään Sonic Pi -ohjelmointialustaa. 

Mikä Sonic Pi?

Mehackitin ytimessä on ohjelmoinnin opettaminen hauskalla ja luovalla tavalla: tätä kautta ensikertalaisetkin innostuvat ohjelmoinnista, ja mekaanisen suorittamisen sijaan teknologian rakentaminen tuntuu alusta alkaen hauskalta. Tätä kautta syntyy syvempi innostus hypätä teknologian ihmeelliseen maailmaan.

Mehackitin Tommi pohti pitkään, miten musiikkia voisi opettaa koodaten. Lopulta hän innostui Sonic Pi -livekoodausympäristöstä, joka on kehitetty Raspberry Pi:lle. Sonic Pi on britannialaisen Sam Aaronin Cambridgen yliopistossa kehittämä ohjelma ja se on sittemmin julkaistu ilmaiseksi ladattavaksi monille käyttöjärjestelmille.

Sonic Pin komennot ovat samalla Ruby-ohjelmointikielen perusteet. Mehackitin Sonic Pi kurssin oppimateriaalit on julkaistu verkossa muidenkin käyttöön.

Olemme todella innoissamme tästä! Nähdään Elisa Kulmassa huhtikuun alussa!

- Team Mehackit


03.17.2017 — by Tommi Toivonen

On the Road with CodeBus Africa

In Categories: EducatorWe just can't tell you in thousand words how excited we are about CodeBus Africa! The project, that is currently on the road in Uganda, is teaching basic programming skills to local youngsters in dozens of workshops held in 10 African countries.


Back in January, we interviewed Irena Bakić (Project Lead at CodeBus Africa) about the expectations of the whole project as they were still preparing and planning the trip. Mehackit is one of the partners of the project and the CodeBus Africa workshops are based on our “Music programming with Sonic Pi” workshop.

Now, after almost two months later, the journey has started and we had a chance to sit down with Vilma Hämäläinen (Communications Lead at CodeBus Africa) and Jukka Eerikäinen (Workshop Instructor at CodeBus Africa and Mehackit) to discuss their experiences on the first leg of CodeBus Africa in Ghana, Nigeria and Ethiopia. The CodeBus Africa is set to go on until the end of May and the team continues to do workshops in Kenya, Uganda, Tanzania, Zambia, Namibia, Mozambique and South Africa.

Jukka and Vilma, I've been really excited to follow CodeBus Africa trip in social media, and the energy around it is so positive and tangible. It seems like it is making a huge positive impact! I can imagine you probably feel the same, only in hundredfold. So, what’s your overall vibe so far from the trip?

Jukka: Amazing. Simply amazing. The response to Sonic Pi and the workshops has been overwhelmingly positive, pretty much everyone is having fun, and in the end everyone has learned enough to write something of their own, even the ones with no prior computer experience.

Vilma: Motivated, focused, excited. It’s been very satisfying to see how important the project is to everyone involved, and how the shared ambition has pushed us to do great work together. Most importantly we’ve offered youth a positive experience in creative technology. At the same time we’ve created important connections between African and Finnish people.

Jukka, you've been teaching in the workshops. Can you tell us what have the student groups been like?

Jukka: The variety has been huge, from 9-year-olds from outside the official education system who have never used a computer before, much less programmed one, to bearded 18-year-olds from private schools that already have some experience with programming. We even had a pair of around 19-years-old guy and a kid around 10 years, and somehow even that worked out nicely! With Sonic Pi there's a lot of leeway designing the structure: what to take in and what to leave out.

What is the most heartwarming moment you remember from the trip?

Jukka: So hard to pick just one! One of the first moments that truly stuck with me was in the very first workshop in Accra, when the students got some melodies going for the first time and they really really wanted to show them to everyone, to each other and to the instructors. No need to ask if I could listen to what you've created, they were so proud of their work - and rightly so!

Vilma: We had quite a touching debrief on our last day in Ghana. We’d pulled off a fantastic week together and our local partner STEMbees had been able to network on ministry level, which was very valuable for their future plans. Emotions were high and everyone kept swallowing their tears. I also remember one workshop participant saying, when asked about what she will remember from the workshop, “I will never forget Madam Anniina.” This goes to show that Mehackit and Aalto have put together a fantastic bunch of instructors :)

What is your biggest learning experience from CodeBus?

Vilma: On a personal level CodeBus has reminded me of how exciting teamwork can be. The high you get out of coming together under pressure is sweet and the experience teaches you a lot.

Jukka: I think one of the biggest eye-openers to me personally was that background, when it comes to using computers and smartphones and whatever, doesn't really seem to affect learning speed all that much! I mean, sure, the ones who are not all that proficient with computers will type a lot slower, but that's not where the most time is spent anyway. The amount of time it takes to pick up and understand the core concepts seems to be pretty much the same within an age group.

Thanks for your time Vilma and Jukka, it has been a pleasure talking with you and have your insight in the workshops and the whole project! The future of CodeBus Africa certainly looks bright, and we wish the project and the remaining workshops all the best!

Mehackit is an official partner in CodeBus Africa, a project coordinated by Aalto Global Impact.